dimecres, 5 de juny del 2013

Peixets, Porres, Xurros i altres Fregiteles

      Un altre fi de setmana animat, amb moltes comandes pero servides bé i amb la seguretat de fer la feina ben feta.  Estic conten amb l'equip que tinc ara, un grup de professionals que saben el que porten entre mans.

      Pero una vegada ha passat el cicló torna la calma.  I es hora de fer reconte de baixes i de reparar el vaixell i preparar-ho per una nova aventura.  Es el moment de controlar les existencies, de parlar dels dubtes, solucionar problemes i de verificar el bon estat de la cuina i dels seus aparells.

      Un d'aquests són les fregidores.  En si la fritada és un proces de preparació d'aliments que consisteix a introduir l'aliment a un mitjà gras sotmès a unes elevades temperatures, en presència d'aire, durant un determinat període de temps.

El procés de fritada ha de controlar-se de forma adequada
per assegurar una qualitat óptima del producte fregit,
així com la millor estabilitat del mateix.

      De fregidores industrials hi han de dos tipus basicament, les de gas i les electriques; apart tenim la de tota la vida, posar oli en una parisien (paella alta) i acalentar-ho al foc.

      El millor i més saludable oli, sense cap mena de dubtes es el Verge d'Oliva, ja que es l'unic que no es refinat, i si ademes es de les Oliveres Mil.lenaries d'Ulldecona, la cosa pot entrar en extasis.

      Pero com tot l'oli també es fa malbe i abans de que el seu color sigue molt fosc, abans de que forme espuma, abans que no pari de fer fum, que s'hi hagi utilitzat massa, tingue un mal aspecte el producte fregit o agafi un gust diferent al propi, hem de canviar-ho.  Segons la norma de calitat per als olis i grases calentades el limit es el 25 % de compostos polars.  Ara d'entrada aixó et pot sonar a Xines, pero si ho necesites sols cal que t'informes sobre el tema i aconseguixques un medidor dels diferents que hi han al mercat.  Pensa que un oli en mal estat produeix toxines.

Per canviar l'oli primer esperarem que es geli.  No es necesari que estigues
ficsament miran la fregidora,  pots fer altres coses mentrestant,
recullir, endreçar, preparar, etc. 

Quan l'oli estigue gelat obre la porteta de baix, voras una clau
en aquet cas de color  blau.  Anem a traure l'oli; totes les fegidores
tenen el mateix sistema de desguàs.

Agafa  un poal, un rivell, un plastic posa-ho sota i obri la clau.
Pots trobarte que l'oli surt molt poc a poc, aixó es
perque els sediments dels fregits taponen l'aixeta.
Arromangat, posa el braç dins l'oli, no et
preocupis, t'anira bé per el cutis del braç i quan
trobes el foradet posa el ditet i remena.

Molt bé, ja sabia jo que no em defraudaries,
es nota que tens practica.

Seguidament tanca l'aixeta i aboca l'oli vell, en este cas
a un bidó perquè ho recullin i sigui reciclat.
      L'oli vell mai el tirarem per el desguàs ni al terra ja que es dificilment biodegradable, forma una pelicula impermeable en la superficie i en el fons de l'aigua que impedeix el pas de l'oxigen matan tota vida aixi com en la terra destrueix l'humus vegetal i arruina la fertilitat del sòl.  El més perillos es l'oli dels motors ja que porta altres materies com el plom; segons investigacións recents 1 litre d'oli contamina 1.000.000 litres d'aigua, aixi que vigila el que fas.

      L'oli el venen a recullir empreses de reciclatge amb el que fan fertilitzans, sabons i biodiesel.  Aqui et deixo una pagina molt interesant per si et vols fer tu mateix Biodiesel Casolà; es molt facil i economic, encara que hi han paisos com Espanya que no esta legalitzat, a Anglaterra pots comprar per uns 3.500 €, si d'un cas no te ho vols montar tu, la maquinaria per transformar l'oli amb biodiesel.


Ara que ja esta buida la començarem a llimpiar per dins, traen el cistell, la xarxa
i l'aguant.  Observa com fem per aguantar les resistencies (a l'esquerra de
l'imatge)  per poder llimpiar l'interior; resolven problemes.

Vaja quin munt de márro, amb un poc de sort pots trobar
premi.  Els cuiners no portem anells, ni pulseretes,
tampoc "no t'en recordes" ni rellotge, per seguretat,
per que no es practic i per higiene; pero algú va trobar
un pírcing dintre el sediments, de qui serà, d'algún tros de lluç?


La cuba la llimpiarem amb aigua i sabó,  ja ens podem posar.


Ara un cop ja net es pot veure la marca de topall d'ompliment, la
senyal indica fins on arribara el nivell d'oli.

Aqui podem veure en detall les resistencies que submergides dins
l'oli seran les responsables que aquest es calenti.  No cal dir-ho,
pero se enten que si te resistencies la fregidora es electrica.
Les de gas tenen uns bufadors que acalenten uns tubs que hi
estan submergids dins l'oli.

Col.loquem la xarxa.

L'aguant i el cistell.

Molt Important abans de posar l'oli tanca l'aixeta.
Posem l'oli.  En aquesta caben 23 litres.

I ja la tens a punt.

Preparats i a punt per al proxim servei. 
        
            Dedico aquest post al meu amic Rafel d'Amposta, un xaval que de quan en quan perd oli.

2 comentaris: