divendres, 14 de juny del 2013

Francament Vergonyós

      A finals de gener d'aquet any l'empresa de restauració col.lectiva Mediterranéa de Catering va ser l'adjudicada per al servei de menjars del Complex Hospitalari de Navarra.  El principi ja va ser complicat perque es veu que per problemes informatics es van embolicar amb els menús lliurant cafès amb llet per a nens, iogurts ensucrats per a diabètics, bacallà salat per hipertensos i llenties amb xoriço per a persones amb el colesterol alt.  Despres d'aixó l'empresa va demanar disculpes i van rependre el treball.

      En les següents setmanes tot semblava anar bé menys per un detall, les contínues reclamacions al departament de sanitat, unes 1.514, dels mateixos pacients hospitalitzats, familiars i treballadors per la deficient qualitat del menjar.

      Es van fer controls sanitaris, inspeccións i recullida de mostres  a causa de tantes queixes, troban listeria en la lasanya.  La listeria, com saps, es un bacteri que provoca infeccions alimentàries virulentes transmesa per una mala higiene en la manipulació dels aliments.  No netejar-se les mans despres d'anar al W.C., per exemple; segons el Diari de Navarra .

      En el blog de El Comidista del 5 de març sortien publicades fotos realitzades pels pacients i els seus acompanyants del que es servia a les habitacions.  Jo fins avui, per motiu de temps, no les he vist per aixo te les poso i aixi repassar-les entre els dos.

Cosa extranya amb pastanaga passada.


Mini-bistec al socarrat.


Faves amb liquid blanc viscós. 


Macarrons al no res i combinat "a saber que". 



Delicies en la planta de Pediatria. 


Argamassa per fer pared.

Carn seca socarrada amb salsa a l'invisible.



Crema marró i ració minimalista de croquetes amb
una micaderes de l'horta.


      És intolerable que això pase en l'actualitat, però si ens preguntem el perquè i volem arribar fins al fons comprovarem que moltes d'aquestes empreses de restauració col.lectiva tenen en les primeres línies de foc a impostors de la cuina.

      Deixaries que un camioner t'operés de catarrates perquè ha vist alguns documentals sobre cirurgians en Discovery Channel?, que un paleta t'empastés un queixal perquè a llegit algun llibre sobre el tema?,  o faries cas de la veïna del costat si et dissenyés un edifici de cuatre plantes perquè diu dibuixa igual que un arquitecte,    oi que no?

      La professió de cuiner és una de les poques que està permès oficialment hagin aficionats i falsos cuiners.  Gent que a casa seva farà un guisat boníssim, no ho dubto, però que en una cuina professional van més perduts que Marco el dia de la mare.

      Doncs si, així ès.  Solament fent l'obligat curs de Manipulador d'Aliments, d'unes dos hores de durada (psssss!!, tots aproven) , un senzill manual tècnic per l'elaboració de plats de l'empresa sota el braç i un sou miserable ja el poden contractar com a Cuiner Oficial 1ª, de bojos, i fer el menjar en hospitals, geriàtrics i escoles, amb el risc i la mala alimentació que això comporta per a tots els ciutadans que utilitzem aquets serveis.  Treballadors sense títols oficials i amb una escassa formació en la veritable cuina professional.  Personal que se'ls té de recordar ara i adés que "el arroz con cosas, no es paella" o que el menjar que fan no és per als gossos.

      I amb això, els nostres alevins de cuina, centenars de joves estudiants dels cursos oficials de Tècnic en Cuina i Gastronomia (Cuiner) es pregunten perquè trencar-se els colzes estudiant i adquirint els necessaris coneixements de cuina, si el mateix estat permet aquesta vergonyosa situació.

      La solució a aquest problema és ben senzilla:

.-Primer:  Obligatorietat del títol oficial o almenys 10 anys, com a minin, d'experiencia demostrable per professionals que es van formar en la vella escola, quan no existia cap títol oficial (Veterans de Cuina/Les Velles Espases).

.- Segon:  Enquestes periòdiques als clients sobre el grau de satisfacció i la qualitat del nostre producte.

.- Tercer:  Cessió d'excedents per a Menjadors Socials, ja que la legislació no permet emprar de nou menjar ja cuinat i que no s'ha consumit per preparar altres plats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada