dijous, 6 de juny del 2013

El Plor del Xef


      Perque ploren els cuiners?  Plorem com tothom per moltes raons pero potser la més curiosa és en tallar ceba.  Les llàgrimes apareixen per els olis volàtils que li confereixen a la ceba el seu sabor característic i que contenen un tipus de molècules orgàniques denominades sulfóxids d'aminoàcids.

Al tallar ceba comença la plorera.
      Al tallar la fibra de la ceba, s'alliberen unes enzines anomenades alinases que converteixen a aquestes molècules en àcids sulfènics, que al seu torn formen el veritable agent desencadenant de les llàgrimes, para atenció que aquí va:  el SYN-PROPANOTIAL-S-ÓXID.

Plorant com una Magdalena.
Les terminacións nervioses de la còrnia detecten el compost i sorgeix la picor d'ulls.  Les glàndules lacrimals s'activen per eliminar l'irritació i protegir els ulls; i és llavors quan comencem a plorar.

Recordo una dita popular que deia que si et poses un troç de ceba al cap no plores.  Que va ! aqui plorem tots cuinerets, cuiners i primeres espases.  La millor solució per no plorar és banyar la fulla del gavinet abans de tallar la ceba.

Una de les grans solucions per evitar plorar quan tallem ceba.

He fet un tracte amb els ajudants de cuina, tenen un sopar d'enamorats aqui al restaurant per a ells i les seves parelles si es presenten voluntaris per un estudi que estic fent.  Es tracta de saber quan tardem a plorar i quan s'ens acaben les llagrimes.  S'han disposat a tallar cebes sense parar en els seus llocs respectius durant 10 minuts.  Despres de tres sesións puc donar el resultat de l'estudi: La formació del SYN-PROPANOTIAL-S-ÓXID aconsegueix la maxima força en 30 segons després de practicar el primer tall a la ceba i completa el seu cicle al cap de 5 minuts.  Per lo tant em aconseguit el que voliem, nosaltres saber quant de temps ploraras tallant ceba sense banyar el gavinet i ells un extraordinari i gustos sopar romantic a la llum de les veles, per sucar el cogombre.

Satisfet del tot en la tecnica de banyar el gavinet pero buscan altres alternatives m'he posat a pensar com fer-ho per no plorar mai més al tallar ceba i crec que he trobat la solució, es un artefacte ja creat pero util també en aquets menesters, no se si patentar-ho pero te ho dixo damunt la taula per si vols anar-hi tu al registre de patens i poder viure del conte gracies a aquest inventasso.


No falla, amb aquest inventasso segur que no plores mai més.



2 comentaris: