dijous, 14 de febrer del 2013

Bany Maria

      L'invent se li atribuiex a Maria la Jueva, també coneguda com Maria la Hebrea o Miriam la Profetisa.  Maria va viure al delta de la desembocadura del Nil, a egipte, al segle I en una ciutat anomenada Alexandria, en aquell temps lo melic del món.

      Maria es considera la primera dona alquimista de l'historia.  Ella com altres ames de casa destilaben i transformaben tot tipus d'ingredients per cuinar, per fer begudes, fabricar cosmetics, perfums, sabons o elaborar productes basics per a la casa.

      La cuina d'esta senyora era tot un laboratori, es creu que va descobrir l'acid clorhidric (aigua forta o sal fumant, més conegut com a salfumán), el picmen anomenat Negre Maria i dissenyat nombrosos aparells per a la destilació aixi com utils de laboratori que encara utilitzem avui en dia, ja que l'alquimia fou l'embrió de la quimica.


      Va escriure importants tractats quimics i un manual amb la descripció detallada de l'instrumental utilitzat als laboratoris egipcis els quals practicaben l'art de la Khemeia.  Aquets manuscrits desgraciadament es van cremar en l'incendi i destrucció de la Biblioteca d'Alexandria, pero tenim coneixement d'ells gracies a l'escriptor i alquimista Zósimo de Panápolis, que admiraba a la mestra Maria.

      El que em crida l'atenció es que en cuatre casoles, una palangana i un cullerot de cuina va inventar infinitat d'aparells de laboratori.  Un d'ells es el Bany Maria que consisteix basicament en introduir un recipien dins un altre més gros que te aigua molt calenta.

      L'original, el de Maria, era un bany de sorra i cendres que calentaba un recipient en aigua que a la vegada calentaba el seguent.

      Aqui tens un croquis per que et faigues una idea més clara de l'inventaso.  Ara quan facis pudings, flans, etc. recordat de Maria.

      Diuen les molt males llengues que Maria utilitzaba aquet invent per mantindre el menjar calen , igual que als buffets, al seu xiringuito on anaven a menjar mariners, passants i ciutadans d'Alexandria.

2 comentaris:

  1. Collons !!!!, aquesta no la sabia. ...I tant senzill que són fer les coses al bany Maria !!!.
    Jo, lo que sabia, era que la primera vegada que es va mencionar per escrit en llatí "Balneum Mariae" fou a principis de segle XIV en l'obra Rosarium atribuïda al metge catalanopalant Arnau de Vilanova.
    Au !!!

    ResponElimina
  2. Pos si, estimat Mel. Hi han invents que no l'hi donem importancia, com l'aixeta de la dutxa "aigua calenta o aigua freda", lo tallador dels pels del nas, o el pelador de gambes que apart de no existir tampoc serviria per a res perque lo bó es xuparse els dits.

    ResponElimina